Jednomyślna decyzja sądu najwyższego na korzyść Static Control

Static Control 25 marca 2014

Sanford, N.C. - (marzec 25, 2014) - Sąd Najwyższy USA jednomyślnie orzekł we wtorek, iż Static Control ma prawo wnieść pozew przeciwko firmie Lexmark na mocy ustawy Lanham o (fałszywa reklama) w związku z programem rabatowym Lexmark.

Stosownie do przekładalnych na działanie narzędzi wywiadu rynkowego „…Sąd Najwyższy orzekł, iż Static Control jest przykładem strony w sporze, którą ustawa Lanham ma za zadanie chronić”.

Sędzia Antonin Scalia wydał opinię przyjętą przez wszystkich dziewięciu sędziów sądu najwyższego. „…Firma Static Control adekwatnie stawia słuszny zarzut bezpośredniej przyczyny naruszenia twierdząc, iż zaprojektowała, wyprodukowała i sprzedawała mikrochipy, (1) które były niezbędne dla produkcji kartridży z tonerem Lexmark na rynek wtórny (2) a jednocześnie nie miały jakichkolwiek innych zastosowań. Z zarzutu tego wynika, że jakakolwiek forma fałszywej reklamy powodująca ograniczenie działalności producentów rynku wtórnego przyniosła szkody również firmie Static Control”.

Firma Lexmark po raz pierwszy wniosła pozew przeciwko firmie Static Control w 2002 r. Firmie Lexmark udało się początkowo przekonać sąd do oddalenia powództwa wzajemnego w stosunku do Lexmark. Proces rozpoczęty w 2007 r. zakończył się werdyktem jurorów na korzyść Static Control. Po procesie firmie Static Control udało się przekonać sąd apleacyjny szóstego okręgu do pononwego rozpatrzenia roszczeń dotyczących nieuczciwych i wprowadzających w błąd praktyk i fałszywej reklamy. Firma Lexmark złożyła wniosek do Sądu Najwyższy o ponownie rozpatrzenie sprawy. Sąd Najwyższy odrzucił wniosek firmy Lexmark.

Roszczenia firmy Static w stosunku do firmy Lexmark oparte są po części na fałszywych twierdzeniach firmy Lexmark kierowanych do producentów rynku wtórnego, iż produkcja kartridży „Prebate” na rynek wtórny jest nielegalna. Ustawa federalna Lanham Act zabrania fałszywej reklamy. Sąd początkowo oddalił roszczenia firmy Static Control w oparciu o ustawę Lanham, ale Sąd Najwyższy dla Szóstego Okręgu uznał ich zasadność. Firma Lexmark zwróciła się z wnioskiem do Sądu Najwyższego o uchylenie decyzji Szóstego Okręgu.

„Jesteśmy niezmiernie zadowoleni z tego, że Sąd Najwyższy potwierdził, iż firma Lexmark powinna ponieść odpowiedzialność za swoje postępowanie” – powiedział Prezes Bill Swatz. „Szkoda, że Ed, mój ojciec i założyciel firmy nie może cieszyć się z nami tym zwycięstwem”.

„Jednomyślna decyzja Sądu Najwyższego powinna stanowić dobitne przesłanie dla firmy Lexmark” – mówi William London, Radca Prawny firmy Static Control. „Planujemy wnieść do sądu pozew o fałszywą reklamę przeciwko firmie Lexmark i udowodnić, że ponieśliśmy straty w wyniku fałszywej reklamy firmy Lexmark”.

Firma Static Control jest największym producentem systemów poligraficznych i komponentów rynku wtórnego, obslugującym producentów globalnej branży ponownego przetwarzanie kartridży z tonerem do drukarek laserowych i atramentowych. Obiekty handlowe i dystrybucyjne zlokalizowane są na na całym świecie. Prace badawczo rozwojowe, inżynieryjne i produkcja oraz globalna dystrybucja zlokalizowana jest w siedzibie firmy Static Control w Sanford, Karolina Północna, USA. Static Control produkuje na miejscu ponad 10 000 produktów poligraficznych i oferuje katalog ponad 14 000 produktów poligraficznych na potrzeby rynku wtórnego.

Trzech mężczyzn w garniturach stojących ze skrzyżowanymi ramionami

To zdjęcie pochodzące z wczesnych lat 2003 zostało wykonane po wniesieniu pierwszego pozwu przez firmę Lexmark przeciwko Static Control. Od lewej: Bill Swartz, założyciel firmy Static Control Ed Swartz i William London, Radca Prawny Static Control

Kierownictwo Static Control stojący przed budynkiem rządowym

To zdjęcie zostało zrobione na stopniach gmachu Sądu Najwyższego w grudniu 2013 po wysłuchaniu oświadczeń stron. Od lewej: Dale Lewis, wiceprezes Static Control ds. produkcji i projektów inżynieryjnych; Joseph Smith, adwokat w firmie Bartlit Beck; William London, radca prawny firmy Static Control; Bill Swartz i Michael Swartz, wiceprezesi firmy Static Control.